CANSSI Ontario Research Day

Join CANSSI Ontario on Thursday, March 5, 2020, for the CANSSI Ontario Research Day at the Peter Gilgan Centre for Research and Learning in Toronto.

This event is FREE for faculty, staff, and trainees of academic institutions and members of the not-for-profit sector.

The day’s events will be broadcast online for participants outside the GTA.

Remote Participation

Register HERE for the webinar.
If you have questions for the speakers throughout the day, you can ask your questions HERE or go to slido.com and use event code #canssiontario2020.

Event Poster available for download:

Participating exhibitors.


Hourly Schedule

March 5, 2020

10:00 am - 10:10 am
Introduction
Introduction by Donald Estep and Lisa Strug (10 min)
10:10 am - 10:40 am
Talk Title: ICES and Statistical Research
Presentation on ICES (30 min)
Speakers:
Peter Austin
10:40 am - 11:10 am
Talk Title: The Canadian Partnership for Tomorrow Project: A Large Population Laboratory for a Healthier Future
Presentation on the Canadian Partnership for Tomorrow Project (CPTP) (30 min)
Speakers:
Philip Awadalla
11:10 am - 11:30 noon
Break
(20 min)
11:30 am - 12:00 pm
Talk Title: Health Data Linkages with CANUE: Highlights and Opportunities
Presentation on CANUE (Canadian Urban Environmental Health Research Consortium) (30 min)
Speakers:
Jeffrey R. Brook
12:00 pm - 12:30 pm
Talk Title: Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA) as a Platform for Interdisciplinary Research
Presentation on the Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA) (30 min)
Speakers:
Parminder Raina
12:30 - 2:00 pm
Population Data Expo | Lunch
(90 min)
2:00 pm - 3:20 pm
Panel Discussion: The Personal and Clinical Utility of Genetic Risk Scores: Are they ready for PRIME TIME?
Introduction by Stephen Scherer
Speakers:
Andrew Paterson, Robert Hegele, Ruth McPherson, Steven Narod
3:20 pm - 3:30 pm
Closing Remarks
Professor Melanie Woodin, Dean of the Faculty of Arts & Science, University of Toronto (10 min)
Peter Austin
Peter Austin
Senior Core Scientist, Cardiovascular Research Program, ICES
Philip Awadalla
Philip Awadalla
Director, Canadian Partnership for Tomorrow Project (CPTP)
Jeffrey R. Brook
Jeffrey R. Brook
University of Toronto | Nominated PI and Scientific Director, CANUE (Canadian Urban Environmental Health Research Consortium)
Parminder Raina
Parminder Raina
McMaster University | Lead Principal Investigator, Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA)
Andrew Paterson
Andrew Paterson
Senior Scientist, The Hospital for Sick Children
Robert Hegele
Robert Hegele
Distinguished University Professor and Director of London Regional Genomics Centre, Robarts Research Institute, and University of Western Ontario
Ruth McPherson
Ruth McPherson
Director, Ruddy Canadian Cardiovascular Genetics Centre and the Lipid Clinic, University of Ottawa Heart Institute
Steven Narod
Steven Narod
Senior Scientist and Director, Familial Breast Cancer Research Unit, Women’s College Research Institute

The event is finished.

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: Mar 05 2020
  • Time: 10:00 am - 3:30 pm
Robert B. Salter Auditorium

Location

Robert B. Salter Auditorium
686 Bay Street, 2nd and 3rd Floors, Toronto, ON

Speakers

Organizer

Esther Berzunza
Phone
416-689-7271
Email
esther.berzunza@utoronto.ca